Keresés
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» OFF TOPIC / kocsma
2018-02-17, 11:53 by Berente Antal

» Hasznos információk-táblázatok-dokumentumok
2018-02-10, 07:43 by Radócz

» Vetőgépek és kiegészítőik
2018-02-07, 20:17 by BEMAN

» Napraforgó
2018-01-08, 22:34 by Berente Antal

» Talajmegújító gépsor kisgazdaságok számára
2018-01-08, 06:49 by Radócz

» Kukorica termesztése
2017-12-19, 11:53 by Berente Antal

» Minden ami takarónövény
2017-12-11, 20:06 by Kacar

» Grúber ; Kultivátor
2017-12-08, 15:33 by BEMAN

» Észrevételek / javaslatok
2017-11-30, 16:59 by Mr. Poke

Top posting users this month
PéZé
 


Egyéb növények

Go down

Repce vetes

Témanyitás by BEMAN on 2016-08-29, 18:32

hop hop gyorsan jön a eső


avatar
BEMAN

Hozzászólások száma : 527
Points : 538
Köszönet : 7
Join date : 2016. Mar. 16.
Age : 35
Tartózkodási hely : Vas megye

http://www.leopold7.com/

Vissza az elejére Go down

lucerna vetés

Témanyitás by Radócz on 2016-08-24, 12:00

http://www.primag.hu/tudastar/lucerna

Hallottam, hogy van magasabb fehérje tartalmú lucerna, amit kockabálában BIO-ként külföldre eladható.

Melyik fajtát próbáljam ki?


"Összefoglalva, a lucerna termesztésére sorrendben a következő talajok alkalmasak: mezőségi talajok, lazább réti talajok, semleges kémhatású barna erdőtalajok, jó minőségű vályogos homoktalajok, javított szikes talajok, javított erdő talajok, réti agyagtalajok és jobb minőségű barna homoktalajok."

Radócz

Hozzászólások száma : 249
Points : 257
Köszönet : 4
Join date : 2016. Mar. 27.
Tartózkodási hely : Balmazújváros

Vissza az elejére Go down

lucerna vetés

Témanyitás by Radócz on 2016-08-19, 07:19

Anno úgy gondoltam, hogy nekem az őszi vetés nem szokott sikerülni.

A Lajtamag standján ismerősömnek a tavaszi vetés sem jött be.

Az egyik topikban javasolták, hogy biztosabb az őszi vetés. Már most kezdem elhinni ezt.
Ősszel mikor és hogy, kell vetni, hogy tényleg biztosabb legyen?

Azt már felfogtam, hogy ha BIO-ban van, akkor 1 q zabbal kell vetni, majd tavasszal együtt rendre kaszálni és "szénaként" értékesíteni.

Egy-egy idézet innen, onnan.

"A lucerna évelő növény. Talaját a tenyészidő alatt nem műveljük, ezért telepítés előtt gondos talajelőkészítést igényel. A talaj legyen a gyökérzet számára kellő mélységben megművelt, levegős, gyomoktól mentes, egyenletes felületű. Vethetjük ősszel és tavasszal.

Tavaszi telepítés esetén tarlóhántás és ennek elmunkálása, majd ősszel mélyszántás, majd ennek elmunkálása.

Nyárvégi telepítéskor olyan elővetemény a jó amely június közepéig lekerül (őszi árpa, repce). Betakarításuk után tarlóhántás, július végén augusztus elején keverőszántás végezzünk, majd munkáljuk el. Közvetlen vetés előtt magágyat készítünk.

Vetéssel egy menetbe ALKO kijuttatás kísérletként javasolt?

máshonnan bővebben:

"
Talajelőkészítés

A lucerna sikeres telepítéséhez mélyen művelt, jó kultúrállapotú talaj szükséges. Vetéséhez aprómorzsás, nyirkos és ülepedett magágyat kell készíteni, annak érdekében, hogy a lucerna sekély vetést kívánó, apró magja gyorsan és biztosan kikeljen.

A talajelőkészítés idejét és módját főleg a talajok minősége, az elővetemények és a telepítés ideje - nyárvégi vagy tavaszi - határozza meg. Az a helyes, ha a talajelőkészítést már az elővetemények talajművelésével és ápolásával megkezdjük.

Tavaszi telepítéskor - főleg a kötöttebb talajokon - ha kapásnövény volt a lucerna előveteménye, már a kapásnövény alá végezzünk középmély, lazítással egybekapcsolt őszi mélyszántást és fokozott gondossággal végezzük a növényápolást is.

A kapásnövények betakarítása után a lucerna alá minél előbb végezzük el a kellő mélységű, jó minőségű őszi mélyszántást. Amikor gabona után vetjük a lucernát, nagyon fontos, hogy minél előbb, és minél jobb minőségben végezzük el a tarlóhántást és a hántott tarló rendszeres ápolásával biztosítsuk a jó minőségű őszi mélyszántás feltételeit.

Az őszi mélyszántás után fontos a barázdák behúzása és - lejtős területek kivételével - a szántás elmunkálása. Egyébként az egyenletes, sima talajfelszín létrehozása nagyon fontos a lucerna telepítés előtt.

Nyárvégi telepítéskor rendszerint tarlóhántással kezdődik a talajelőkészítés. A szántást a vetés előtt legalább 3-4 héttel szükséges elvégezni, majd elmunkálni, hogy a talaj a vetésig kellően leülepedhessen.

A talajelőkészítési munka mindenkor a magágykészítéssel és a vetés előtti vegyszerbedolgozással fejeződik be.

Magágykészítés. A jó minőségű magágykészítésnek legmegfelelőbb eszközei a kombinált művelőeszközök: a kombinátor, a rotációs borona és az ásóborona. De ezek hiányában a sekélyen jártatott kultivátorral, tárcsával, fogassal és szükség szerinti hengerezéssel is megfelelő magágy készíthető a lucernamag részére.


Telepítés és a telepítési módok

A lucerna termésére igen nagy hatással van a telepítés módja. A telepítési módok: a takarónövényes telepítés, a tiszta telepítés és a füves lucerna telepítés.

Tiszta telepítés. A lucerna biológiai igényének a tiszta telepítés felel meg a legjobban. Ebben az esetben a lucernatelepítés kockázata is kisebb. Szárazabb viszonyok között és a nyárvégi telepítéskor mindig takarónövény nélkül vessük a lucernát. De a tavaszi telepítés is jobban sikerül, ha tisztán vetjük.

Összefoglalva a tiszta telepítés előnyeit, a következők állapíthatók meg: a takarónövényes telepítés a szelektív gyomirtóvegyszerek elterjedésével háttérbe szorult; a tiszta telepítéssel egyenletesebb és sűrűbb állomány biztosítható, mint a takarónövényes vetéssel; a tisztán vetett lucerna biztosabb és nagyobb termése pótolja a takarónövény termését. Ezért a tiszta, takarónövény nélküli vetés az általánosan javasolható lucernatelepítési mód.

Takarónövényes telepítés. Csapadékosabb viszonyok között és laza, deflációs talajokon, ahol a homokverés veszélyezteti a tisztán telepített lucernát, indokolt lehet a takarónövényes lucernatelepítés.

Az ilyen adottságok és körülmények között a takarónövények hátrányai (víz, fény, tápanyagelvonás, stb.) helyett az előnyök kerülnek előtérbe. Főbb előnyök: a talajvédelem, a gyomok elnyomása, a talaj cserepesedésének megakadályozása, valamint a takarónövények termése.

A lucerna legáltalánosabban használt takarónövénye a csökkentett magmennyiséggel vetett tavaszi árpa, de előfordul, hogy ritkább állományú őszi gabonára, főleg búzára vetik a lucernát. Az újabb vizsgálatok szerint a fél magmennyiséggel vetett és zölden betakarítható borsó a legjobb takarónövény.

Füves lucernatelepítés. A lucerna jó termékenységű talajokon tisztán vetve többet terem, mint a füves lucerna. A pázsitfűvel társított lucerna termesztése ezért csak ott javasolható, ahol azt a termesztési adottságok és főleg a takarmányozási igények indokolják.

A füves lucerna telepítése általában kétféleképpen történik: vagy egyszerre vetik a lucerna + pázsitfűkeveréket (pl. lucerna + csomós ebir, magas perje, stb.), vagy a második, esetleg a harmadik év végén pázsitfűmaggal (pl. szálkás perjével) felül vetik a lucernát.


Vetés és a vetésmódok

A lucerna vetéséhez nagyon fontos a jóminőségű - arankamentes, fémzárolt lucerna vetőmag. A saját termésű vetőmagot is célszerű kitisztíttatni (arankamentesíttetni).

Vetésidő. A lucerna legmegfelelőbb vetésideje tavasszal, vagy nyár végén van. Szárazságra hajló éghajlatunk alatt biztosabb a tavaszi, mint a nyárvégi vetés. Egyébként mindkét vetésidőnek vannak előnyei és hátrányai, ezért a vetésidő mindig a helyi adottságok figyelembevételével dönthető el.

A tavaszi vetés előnyei: legnagyobb előnye, hogy könnyű a megfelelő magágy előkészítés, a talaj elegendő nedvességet tartalmaz a gyors és egyenletes keléshez.

Hátrányai: ha korán vetünk, az alacsony hőmérséklet miatt a kelés elhúzódik és a gyomosodás veszélye is nagyobb. De a legnagyobb hátránya az, hogy az első évben kevesebb termésre számíthatunk. Mindezek ellenére - a bizonytalan nyárvégi csapadékviszonyok miatt - a tavaszi vetés országos átlagban biztosabb, mint a nyárvégi vetés.

A tavaszi vetésidőszak viszonyaink között elég hosszú, március közepétől április végéig tart. Tiszta telepítés esetén indokolatlan a túl korai tavaszi vetés, mert a gyors és egyenletes keléshez nagyobb talajhőmérséklet (8-12°C) szükséges. Ezért a lucerna legkedvezőbb vetési ideje áprilisban van.

Nyárvégi vetésideje is elég hosszú, általában augusztus elejétől augusztus végéig tart; az optimális vetésidő augusztus közepe.

A nyárvégi vetés előnyei és hátrányai: a legnagyobb előnye az, hogy az ősszel kellően megerősödött növények a következő évben már teljes termést adnak és a gyomosodás veszélye is sokkal kisebb, mint tavaszi vetés esetén.

Hátránya, hogy a nyirkos, megfelelő magágy biztosítása sokkal nehezebb, ezért a nyárvégi vetés sikere is bizonytalanabb. De ahol csapadékosabb az időjárás, vagy az öntözés lehetőségei megvannak, ott a nyárvégi vetés előnyeit feltétlenül használjuk ki.

Vetésmódok. A lucernát takarmánytermesztés céljára gabonasortávolságra vetjük, de előfordul a kétszeres gabonasortávolságú vetés is. (Újabban a gépi szórt vetést is alkalmazzák).

Vetőmag-norma. A szükséges és gazdaságos vetőmag mennyiségek körül sok és eltérő nézet volt és van a gyakorlatban. Korábban - az erős gyomosodás miatt - a megfelelően sűrű növényállomány biztosításához kb. 13 millió/ha vetőmag normát tartottak célszerűnek. Ma már 7-10 milliót is elegendőnek tartanak. (Ez 15-20 kg/ha vetőmagot jelent).

Egyébként a tavaszi vetéshez és a tiszta telepítéshez kevesebb, a nyárvégi vetéshez és a takarónövényes telepítéshez több vetőmagra van szükség. De kevesebb a vetőmagszükséglet akkor is, ha kétszeres gabonasortávolságra (8-10 kg/ha) vetjük a lucernát, vagy füves lucernát telepítünk.

A vetés mélysége. A lucernát apró magja ellenére sem szabad nagyon sekélyen vetni. A vetésmélység a talaj kötöttségétől függően 2-4 cm. Normális talajnedvesség esetén kötöttebb talajokon sekélyebben, lazább talajokon pedig mélyebben vessünk."

Annyi különbséggel, hogy a szántás nem lesz, mert anélkül is van talajélet. (már ezt is próbálom alkalmazni).

A nyárvégi vetésről nem vagyok a mai napig sem meggyőzve. Helyette javaslat?

Megint máshonnan

"A szükséges foszfort és káliumot több évre előre alaptrágyázás formájában juttatjuk ki.

A foszfor hasznosulása a mészben szegény talajokon a legnagyobb mértékű. A szárazanyag-gyarapodáshoz, a fehérje-beépüléshez, és a megfelelő gyökértömeg kialakulásához is nélkülözhetetlen. A kálium a sarjadzás gyorsaságát, a levélterület növekedését, a szénhidrátok transzportját segíti elő, ugyanakkor a sztómák működését is szabályozza.

Gyenge foszforellátottságú talajokon foszfor fejtrágyázás is végezhető kora tavasszal.

A magas káliumigény ellenére sem ajánlatos alaptrágyaként 200 kg/ha fölötti hatóanyagmennyiséget kijuttatni. Az első és második termő év végén zárófejtrágyázás végezhető az e fölötti hatóanyagmennyiség kijuttatására.

A lucerna igényes a mészellátottságra, fajlagos igénye 3,5 kg/100 kg termés. A mésztrágyázás talajvizsgálat alapján történhet, 7 pH alatti talajoknál a javító meszezés mindenképpen szükséges. Nyár végi telepítéskor az elővetemény alá, vagy őszi telepítéskor az alapozó trágyázással együtt 3-6 t/ha CaCO3 kijuttatása javasolt. A talajszerkezet javítására 1-1,5 t/ha sekélyen bedolgozott mészkőpor megfelelő.

Talajelőkészítés

A lucerna mélyen művelt talajt, a telepítéshez pedig aprómorzsás, ülepedett magágyat igényel, amely alkalmas az aprómag sekély, egyenletes mélységű elvetésére.

A talajelőkészítés során figyelembe kell venni, hogy álló kultúra lévén, a munkaműveletek hatásának több évre kell kihatnia (pl. talajlazítás). Az egyes műveletek megtervezését a talaj típusa, kultúrállapota, és az elővetemény sajátosságai szerint végezzük. A telepítés ideje is döntő módon meghatározhatja a talajelőkészítés lépéseit.

A lucerna igényes a talajművelés mélységére, az altalajlazítást igényli és meghálálja.

Nyár végi telepítés talajelőkészítése kalászosok után

• Tarlóhántás + zárás: korai elővetemények, kalászosok után következhet a betakarítás után minél rövidebb időn belül, sekélyen (10-12 cm) járatott tárcsával. Fogassal és gyűrűshengerrel munkáljuk el és zárjuk le. Célja a vízmegőrzés és a talaj beéredésének elősegítése, valamint a gyom és árvakelés irtása.

• Alapozó talajművelés: nyári szántás, mely előtt az alapműtrágyákat ki kell juttatni. Akkor végezzük, amikor a tarlóhántás vagy a hántott tarló ápolása után a talaj beéredése folyamatban van vagy kigyomosodott a talaj.

Ennek elmunkálása majd zárása ekéhez kapcsolt hengerrel vagy gyűrűs mélytömörítő illetve rögtörő hengerrel a talaj kiszáradásának csökkentése érdekében is szükséges.

Kötöttebb talajokon a tarlóhántást követően fokozatos mélyítéssel 2-3 menetben nehéztárcsával legalább 20 cm-es mélységig műveljük meg a talajt, majd gyűrűs hengerrel vagy rögtörő hengerrel zárjuk.

• Magágykészítés: a magágyat a megszántott, lezárt és megülepedett talajon közvetlenül a vetés előtt kell elkészíteni, sekélyen porhanyító és tömörítő eszközök kombinációjával, lehetőség szerint egy menetben. Eszközei a kombinátor és az ásóborona.

Tavaszi telepítés talajelőkészítése kalászosok után

• Tarlóhántás + zárás

• Tarlóápolás: tárcsával vagy szántóföldi kultivátorral a hántott, kizöldült tarlón végezzük, célja a gyomok és árvakelés gyérítése, a kelő gyomnövények magérlelésének megakadályozása az alapozó talajművelésig eltelt időszakban. A nehéztárcsával történő fokozatos mélyítés a talaj beéredését megyorsítja. Nyirkosabb talajállapot mellett a forgó- vagy ásóborona használata kedvezőbb. A tarlóápolási munkákat is zárjuk gyűrűshengerrel.

• Őszi szántás és annak elmunkálása: a lucerna alá őszi mélyszántást, vagy altalajlazítást és őszi szántást végzünk. A barázdabehúzást követően talajállapottól függően rögtörő hengert vagy fogast járatunk. Csernozjom jellegű talajokon finoman, kötöttebb talajokon durva elmunkálás végezhető, laza szerkezetű talajokon az elmunkálás elmaradhat.

• Magágykészítés: a tavaszi magágykészítéskor fokozottan ügyelni kell a felesleges taposás elkerülésére. Először simítóval elegyengetjük a talajfelszínt, majd sekélyen járatott kombinátorral magágyat készítünk. A talajfelszín alatt 2-3 cm-re tömörödött, szerkezetes rétegnek kell lennie a vetéskor, hogy az egyenletes vetésmelységet tartani lehessen.

Tavaszi telepítés talajelőkészítése kapásnövények után

• Szármaradványok bedolgozása a talajba + zárás: középkötött, száraz talajon az elővetemény szármaradványait 2-3 tárcsázással a talajba kell dolgozni, majd hengerrel a talajt le kell zárni.

Ezt követheti a tarló kizöldülése után a mélyítő tárcsázás majd annak zárása.

Későn lekerülő elővetemények esetén kötött és középkötött talajon a szármaradványokat egy vagy két menetben nehéztárcsával fel kell aprítani, majd ezt követően szántani.

• Őszi szántás és annak elmunkálása

• Magágykészítés

Telepítés

A lucerna telepíthető tavasszal, vagy nyár végén. A tavaszi telepítés a talaj nedvességtartalma miatt biztonságosabb, a nyár végi a következő évben több termést ad.

Magyarországon döntően a tavaszi telepítés sikeres, nyár végén csak az ország dunántúli, csapadékosabb területein biztosított általában a keléshez szükséges csapadék.

A tavaszi telepítés a késői kitavaszodás, a nyár végi telepítés a magágyelőkészítésre kedvezőtlen időjárás miatt elhúzódhat. A nyár végi telepítés során azonban törekedni kell arra, hogy a tél beállta előtt kellően gyökeresedjen az állomány.

21. táblázat A lucerna telepítési útmutatója

Megnevezés


Tavaszi


Augusztusi

Telepítés ideje

Sortávolság (cm)

Vetésmélység (cm)

Vetéskori csíraszám (db/m2)

Elérendő csíraszám (db/ m2)

Ezermagtömeg (g)

Vetőmagmennyiség (kg)


III. 10-IV. 10.

12-15,4

1-2

1200

700-1000

1,6-2,7

15-20


VIII. 10-25.

12-15,4

1-2,5

1300

700-1000

A lucerna telepítés módjai

A lucernát lehet tisztán vagy takarónövénnyel társítva telepíteni. A telepítés módja nagyban befolyásolja a kaszálások számát és a termésmennyiséget.

• Tiszta telepítés: ma már leginkább ezt a telepítési módot alkalmazzák az üzemek, mivel a lucerna biológiai igényeinek ez a telepítési mód felel meg leginkább. A keményhéjúság miatt előfordulhat a vontatott kelés, de a tiszta telepítéskor a később kikelő növényeket nem hátráltatja a konkurens takarónövény. Mind a nyár végi, mind a tavaszi telepítés során előnyösebbnek tekinthető. Egyenletesebb és sűrűbb állományt eredményez, mint a takarónövényes vetés.

A tavaszi telepítést március második, harmadik dekádjában, az augusztusi telepítést augusztus második, harmadik dekádjában kell elvégezni. A vetés gabona-sortávolságra történik, 15-20 kg/ha vetőmagmennyiséggel, ami legalább 10 millió csíraszámot jelent hektáronként.

A vetőmagmennyiség megállapításánál figyelembe kell venni a vetőmag használati értékét, ami a lucernamag esetében a keményhéjúság gyakori előfordulása miatt nagyobb hangsúlyt kap.

• Takarónövényes telepítés: alkalmazása csapadékosabb viszonyok között vagy olyan talajtípusokon fordul elő, ahol a laza talajszerkezet miatt a defláció veszélye fennáll, és emellett a homokverés a lucernát is károsíthatja. A takarónövény tehát a talajvédelemben betöltött szerepe miatt előnyös lehet, emellett a gyomokat elnyomja, és a termését is hasznosíthatjuk.

A lucerna takarónövénye lehet a csökkentett magmennyiséggel vetett tavaszi árpa, vagy fél magmennyiséggel vetett és zölden betakarítható borsó."

Leginkább magamnak gyűjtöttem csokorba. Talán kapok gyakorlati segítséget, hogy mégis inkább melyik mellett döntsek. Anno Netparaszt nem javasolta a lucernára való ALKO kijuttatást. Gondolom ez nem változott, vagy mégis?

Radócz

Hozzászólások száma : 249
Points : 257
Köszönet : 4
Join date : 2016. Mar. 27.
Tartózkodási hely : Balmazújváros

Vissza az elejére Go down

BIO

Témanyitás by Radócz on 2016-07-22, 05:35

Az átállásos ÖKO búzám:

Kísérlet aratás előtt:
KÉP feltöltés JPG-ben nem sikerül.
Olvastam a segítőt, de úgy sem megy, mert más jelenik meg.

Radócz

Hozzászólások száma : 249
Points : 257
Köszönet : 4
Join date : 2016. Mar. 27.
Tartózkodási hely : Balmazújváros

Vissza az elejére Go down

Re: Egyéb növények

Témanyitás by .Norbert (admin) on 2016-06-29, 21:31

Amint összegyűlik elég tapasztalat egy adott növénnyel kapcsolatban akkor saját topicot fog kapni.
avatar
.Norbert (admin)
Admin

Hozzászólások száma : 185
Points : 245
Köszönet : 1
Join date : 2016. Mar. 03.

http://regagrihun.top-talk.com

Vissza az elejére Go down

Egyéb növények

Témanyitás by BEMAN on 2016-06-29, 16:20

a jó latom az 2 különböző növény egyik ( elsö) túl sok víz nyomás szerintem de néz ide a Google fordító segítségével : http://www.fiches.arvalis-infos.fr/fiche_accident/fiches_accidents.php?type_cul=5&type_acc=4&id_acc=305&mode=fa

A második pedig nagyon jó néz ki.
avatar
BEMAN

Hozzászólások száma : 527
Points : 538
Köszönet : 7
Join date : 2016. Mar. 16.
Age : 35
Tartózkodási hely : Vas megye

http://www.leopold7.com/

Vissza az elejére Go down

Egyéb növények

Témanyitás by acszati on 2016-06-29, 14:48

Besárgult lóbab.Mi okozta? Mit lehet tenni? (Elvétve akadnak csak,nem olyan vészes)


Ilyen is van azért Very HappyA levelei se olyan szépek..na de első bio év ennél csak jobb lesz Smile

acszati

Hozzászólások száma : 326
Points : 331
Köszönet : 5
Join date : 2016. Mar. 15.

Vissza az elejére Go down

Re: Egyéb növények

Témanyitás by Sponsored content


Sponsored content


Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.